Rijbewijs B

Het begin van jouw rijcarrière in de auto, het rijbewijs B. De rijopleiding wordt gegeven volgens de rijopleiding in stappen (RIS) methode. Deze methode is ontwikkeld in samenspraak met het CBR en gericht om jou snel en veilig te laten slagen voor het autorijbewijs examen. Voor de reguliere rijopleiding voor je rijbewijs B adviseer ik wekelijks één of twee praktijklessen van 1 of 1½ uur.

Rijbewijs B voor gevorderden

Heb jij al eens eerder rijles gehad of misschien zelfs al eens rijexamen gedaan? Dan is de rijopleiding rijbewijs B voor gevorderden wel wat voor jou! Jij bepaalt hoe snel de rijopleiding gaat, maar omdat je al kan autorijden kunnen we sneller rijexamen doen.  Deze rijopleiding is alleen bedoeld voor mensen die de auto al goed onder controle hebben. Ik hoef jou nauwelijks voertuigbeheersing aan te leren,  waardoor we voornamelijk werken aan kijktechnieken, bijzondere verrichtingen en/of kruisingen.

img_5041-hr
stappen_logo-02

Vanaf 16,5 jaar

Kun je niet wachten om te starten met het halen van je rijbewijs? Sinds november 2011 mag iedereen vanaf 16,5 jaar starten met rijlessen. Zodra je 17 jaar bent geworden, mag je praktijkexamen doen. Ben je geslaagd voor het rijbewijs, dan moet je totdat je 18 jaar bent geworden altijd met een begeleider rijden. Deze begeleiders geef je zelf aanwijzen, je mag maximaal vijf begeleiders opgeven.

Let wel op, de begeleiders moeten aan een aantal eisen voldoen:

  • Je begeleider moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een personenautorijbewijs (rijbewijs B);
  • Je begeleider minimaal 27 jaar oud zijn;
  • Je begeleider mag in de vier jaar voorafgaand aan de aanvraag geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad;
  • Je begeleider mag in de vier jaar voorafgaand aan de aanvraag geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad;
  • Je begeleider mag in de vier jaar voorafgaand aan de aanvraag geen onderzoeken naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid opgelegd hebben gekregen door het CBR;
  • Je begeleider mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden;
  • Je begeleider moet een geldig rijbewijs kunnen tonen.

Automaat

Heb je tijdens de reguliere rijlessen veel moeite met schakelen, of voel je je veel prettiger bij het rijden in een automaat? Dan is het mogelijk om rijles in een automaat te volgen. Veel aspecten uit je rijles komen overeen met de reguliere lessen, maar er zijn ook een aantal verschillen. In overleg zullen we kijken wat er voor jou mogelijk is qua rijlessen in een automaat.

Wat is nou het verschil?

Het grootste verschil tussen het rijden in een automaat en een schakelauto is dat je minder handelingen hoeft uit te voeren. Je kan je volledig concentreren op de weg. Een rijbewijs voor automaat is geschikt voor iedereen, maar meer bedoeld voor mensen die moeite hebben met rijden in een schakelauto. Een nadeel van een automaat-rijbewijs is dus dat je niet in een schakelauto mag rijden, daarvoor moet je weer apart examen hebben afgelegd bij het CBR. Terwijl je met een regulier rijbewijs B wel in beide soorten voertuigen mag rijden.

automaat

Snel je rijbewijs halen? Doe een spoedcursus!

Kun je niet wachten totdat je jouw rijbewijs binnen hebt? Volg dan een spoedcursus en haal binnen drie weken jouw rijbewijs! Iedere leerling is anders en daarom starten we altijd met een proefles. Net als bij de reguliere opleiding schat ik in wat jouw instapniveau van voertuigcontrole en verkeersinzicht is. Daarna maken we een planning op basis van je werk of studie. Je rijdt maximaal 3 tot 4 uren per dag. Meer uren per dag is niet effectief vanwege het feit dat na vier uur het gedaan is met de concentratie en motivatie. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk overdag rijlessen volgt omdat er  dan meer verkeer is waardoor er meer leer- en oefenmomenten voorkomen. Echter is het wel handig om een aantal keer te ervaren hoe het is om ’s avonds te rijden met weinig verkeer en duisternis.